Welke aanslag is het meest schadelijk voor mijn zonnepanelen?

Het lijkt misschien onschuldig maar het is waarschijnlijk groen aanslag. Uit eindelijk gaat er waarschijnlijk (korst)mos groeien. die is erg lastig te verwijderen. maar erger wat nog erger is dat die in de omlijsting van uw zonnepanelen kan groeien. en uiteindelijk met vorst uw panelen lek maken.

Vogelpoep: Ook vogelpoep is minderonschuldig dan vaak word gedacht. Vogelpoep is chemische bijtend. De uitwerpselen branden overtijd in in je zonnepaneel. Ze kunnen doffe plekken en zelfs beschadigingen veroorzaken. Vooral bij warm weer ‘vreten’ de zuren die in vogelpoep ook het oppervlag van je zonnepanelen aan.

 

zonnepanelen mos
korstmos op zonnepaneel

Korstmors

Korstmos is een samenwerkingsverband tussen schimmels en algen of cyanobacteriën. De schimmels bieden een beschermende structuur, terwijl de algen of cyanobacteriën zorgen voor fotosynthese om voedingsstoffen te produceren.
Hierdoor kunnen korstmossen groeien op diverse ondergronden, zoals rotsen, bomen, en zelfs op gebouwen. Ze zijn vaak te vinden in gebieden met schone lucht, maar kunnen ook overleven in extreme omstandigheden. 

Sahara zand

Sahara zand

Saharazand in Nederland is een fenomeen dat voorkomt wanneer stof en zanddeeltjes uit de Sahara-woestijn worden opgepikt door sterke winden en vervolgens over lange afstanden worden getransporteerd, soms zelfs tot aan Europa.
Dit kan leiden tot verhoogde concentraties van Saharazand in de atmosfeer, wat soms resulteert in een bruine of gelige gloed in de lucht en het neerstrijken van fijn stof op oppervlakken, zoals auto’s, ramen en zonnepanelen.

 

Vogelpoep zonnepaneel

Vogelpoep

Vogelpoep kan wel corrosief zijn als het langdurig op bepaalde oppervlakken blijft zitten, vooral bij warm weer. Vogelpoep bevat zuren die kunnen reageren met materialen zoals verf, metaal of glas, waardoor schade ontstaat aan de oppervlakken waarop het neervalt. Het is vooral belangrijk om vogelpoep regelmatig te verwijderen van oppervlakken gebouwen, en zeker zonnepanelen, om mogelijke corrosie te voorkomen. Als vogelpoep langdurig op een oppervlak blijft zitten, kan het moeilijker worden om het te verwijderen. 

Regend de meeste aanslag niet gewoon weg?

Nee helaas niet. in het begin als de zonnepanelen nieuw zijn hebben ze vaak een vuilafstotende coating, maar die gaat er na verloop van tijd van af. hier naast zie je een voorbeeld van panelen vervuild met Sahara-zand. de bewoner had zelf al geprobeerd het er af te spoelen maar dat werkte niet. ook waren er al een aantal buien geweest maar er zat nog steeds veel zand op.

zand aanlag zonnepaneel